16.02.2010 г.

БАБА МАРТА / freebie

Това е набор приготвен за един хубав български празник


 


 Мартеницата e обредна по смисъл украса от усукани конци, които се слагат на Първи март за здраве. Тя е малко украшение,което се изработва предимно от вълнена или памучна прежда в два основни цвята - бяла и червена, с което българите се закичват всяка година на 1 март - празникът Баба Марта.

 Този обичай се смята за уникално българска традиция.Той датира от векове по земите населявани с българско население.Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица тоест до настъпването на пролетта.

 Традицията гласи още, че щастие и късмет носи онази мартеница, която ти е подарена. Затова всички окичват на роднините и приятелите си мартеници и досега.

  Една от легендите за появата на мартеницата гласи, че, когато хан Аспарух побеждава Византийските войници, той написва писмо за победата си и го връзва за крака на една птица с бял конец. Докато летяла обаче, птицата била забелязана от византийски войници, които стреляли по нея и я ранили. Въпреки че била ранена тя пристигнала успешно в българския лагер, но белият конец вече бил отчасти червен от кръвта, от раната. И от там е възникнала мартеницата, която се носи днес.

от мен



  от sentana

Тези са смесени с моя кит " Баба Марта" и този на Leni_vas " Честита баба Марта"

от beboka
  
 от Iveto 
 

                                                                                                                                 

2 коментара:

Related Posts with Thumbnails